Click "Enter" to submit the form.

nieuw jaar, nieuwe poging

NIEUW JAAR. NIEUWE POGING.

Als de feestdagen er weer op zitten, komen de voornemens weer om de hoek kijken. Een overdaad aan eten, alcohol, die kilo’s oliebollen en dan die magische datum. 1 januari. De welbekende trigger.

De bekendste zijn natuurlijk meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken. En zelfs een maand geen alcohol. Maar ja, welke kies je? En zijn dit soort voornemens eigenlijk wel van deze tijd? Moeten we dan niet inzetten op wat meer maatschappelijk verantwoorde voornemens. Minder spullen kopen. Liefst tweedehands. Wat vaker op de fiets stappen. Die valt mooi samen met meer sporten. Duurzaam op vakantie, even geen weekendje Barcelona. Kwalitatieve kleding in plaats van de laatste wegwerpmode. Of ga voor duurzamer reizen met bijvoorbeeld deelvervoer. En natuurlijk laat de kiloknallers voor wat ze zijn en ga voor Vega. Maatschappelijk en makkelijker vol te houden als je het mij vraagt.

Want dat is best een ding toch, dat vol houden? Het kan helpen als je je voornemens concreet uitwerkt. Klein begint. Of ze samen opstelt. En de beste tip die ik ooit tegenkwam: deel jouw voornemen met anderen. Daar heb je zelfs apps voor. Iets met een tegenprestatie. In een Pino pak koffie halen voor het hele kantoor. Leuk voor als je het weer niet vol weet te houden.

Maar zijn de goede voornemens, zoals we ze kennen, eigenlijk wel zo goed? Zijn ze niet achterhaald? En daarbij, de meeste goede voornemens gaan vooral over onszelf en onze persoonlijke verbeteringen. Moeten we het niet meer hebben over goede gewoontes? Dat klinkt net zo positief en zegt niet dat je het voorheen niet goed deed.

Oké. Dus we gaan van een goed voornemen naar een goede gewoonte en we maken het ook nog maatschappelijk verantwoord. En we moeten onze nieuwe gewoonte vooral delen met anderen. Check. En misschien is iets voor anderen doen ook wel makkelijker te volbrengen of vol te houden. Dus hier komt mijn nieuwe gewoonte voor aankomend jaar:

Vanaf nu minimaal één keer per jaar lesgeven op een school aan de nieuwe generatie creatievelingen, én die stagiair die zin heeft om bij ons stage te lopen alles te leren wat ik ook heb mogen leren.

Want eerlijk is eerlijk. Ik kan de wereld in m’n eentje niet beter maken. Maar ik kan collega’s aanstormend talent en klanten ondersteunen of verder brengen om het wel voor elkaar te krijgen. En nu. Volhouden? Nee. Waarmaken! Dan ben ik natuurlijk ook benieuwd wat jullie nieuwe goede gewoonte gaat worden voor komend jaar! Wil je even sparren en het met me delen? Bel me of kom langs voor een koffie.