Click "Enter" to submit the form.

Lang houdbare energie

Wat hebben we met z’n allen een hoop energie gegeven de afgelopen periode. Niet meer op kantoor. Thuis aan het werk. Klinkt als iets wat je wel even doet. Niet dus. Dat aanpassen aan een nieuwe onbekende situatie kost mega veel energie. Jongleren om je werk te kunnen doen. En dan opeens juf of meestertje spelen. De kinderen uit de gordijnen houden en in de avond weer alles geven om je werk af te maken. Twee full-time banen als je het mij vraagt. Maar gelukkig kunnen we nu onze energie weer geven aan één full-time baan.

Waar halen we de energie vandaan?
Dat is natuurlijk voor iedereen anders. De één gaat goed op het feit dat we eindelijk weer naar de kroeg mogen en de ander krijgt energie van een hele dag vissen. Bij mij raakte m’n vislijntjes al in de knoop nog voor ik aan de waterkant was. Dus dat was ‘m niet. Een hele dag naar de kroeg? Net als de hele dag energydrankjes drinken gaat dat op gegeven moment mis. Maar wat is het dan wel?

Twee soorten energie
Het is goed om dan even te kijken naar welke soorten energie er zijn. In mijn ogen zijn dat er twee. En dan begin ik niet met een of ander zweverig verhaal of een vergelijking tussen kernenergie en duurzame energie. Dan heb ik het over de onze basisenergie en nieuwe energie.  Basisenergie is de energie die je standaard bij elkaar sprokkelt om de basics voor elkaar te krijgen en het einde van de dag weer aan te tikken. Normaal gaat dit allemaal vanzelf. Je batterij laadt ‘s avonds op en overdag trek je ‘m vakkundig weer leeg. Maar net als een accu van je telefoon is het steeds helemaal leegtrekken niet verstandig. Sterker nog. Hij gaat stuk. Je zult jouw eigen batterij dan ook zoveel mogelijk moeten vullen met nieuwe energie.

De sweet spot
Vakantie naar de zon. Top idee. Avondje bowlen met vrienden, detox kuurtje, festivalletjes pakken in de zomer. Zeker doen. Krijg je geheid energie van. Het is alleen vaak van korte duur of maar twee keer per jaar. Dus we moeten op zoek naar iets dat je dagelijks een extra energie boost geeft. En wat ongeveer elke dag weer terugkomt. Als je netjes van 9 tot 5 werkt besteed je 1/3 van de dag aan werk. Daar is dus winst te behalen.

Wie energie geeft krijgt het terug
Energie geven om het dubbel en dwars terug te krijgen. Je wilt elke dag samen verder komen dan de dag ervoor. Samen met collega’s en samen met opdrachtgevers. Want zeg nou eerlijk, hoe blij kun je worden van een project dat je samen succesvol hebt afgerond? Een project succesvol afronden gaat niet vanzelf. Om dat te doen geef je er een hoop energie aan. Je maakt andere mensen blij of zet iets groots bij ze in beweging (kippenvel). En dát geeft dan weer energie terug. Natuurlijk heb je niet élke dag een succesvol project. Maar ook het investeren van energie in collega’s kan weer een extra batterijstreepje opleveren. Is toch te gek dat iemand jouw tips aanneemt en er de volgende dag ook echt profijt van heeft. Dat je hem of haar wat kunt leren om zichzelf weer verder te ontwikkelen. Of ze gewoon energie geven met de energie die je uitstraalt.

Houdbaar
En als je het goed doet is energie geven een energiebron die bijna onuitputtelijk kan zijn. Het heeft iets houdbaars. Een echte energie jackpot als je het mij vraagt. Ik ben heel blij met mijn nieuwe plek bij O2. Eentje met een leuke club mensen die mij heel veel nieuwe energie geven. Waar ik mijn energie ook kwijt kan. Zonder dat ze er gek van op kijken. Collega’s waar ik samen gave dingen mee kan maken. Samen energie geven. Samen mensen blij maken.

Ik kan er voorlopig tegenaan.

Het is nu 16:00 en tijd voor m’n snack banaantje. Niet omdat het moet. Is gewoon lekker.