Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}

 

Een klassieker. En vaak ook heel erg waar. Maar de ontwikkelingen van afgelopen ¾ jaar zetten alles op z’n kop. Straks zijn we met 1.000 woorden een beeld aan het maken. Het zogeheten AI Text to image. Is het een trend? Iets tijdelijks? Of toch iets revolutionairs wat alles op z’n kop gaat zetten?

 

Ik denk zelf dat laatste. Het zette in ieder geval mijn creatieve brein volledig op z’n kop. Mijn 25 gratis prompts in de beta versie (1) van Midjourney waren sneller op dan de zak m&m’s die op dit moment op m’n bureau staat. Met “A panda on an unicycle riding towards the sun, cinematic, hyper realistic, ar 2:1” als eerste prompt had ik geen idee wat ik kon verwachten.

 

En na een paar seconden… Was daar het resultaat. ‘Hoe dan’ was mijn eerste reactie!
Van tekst naar een plaatje.

 

                     

 

Ok. Het principe is echt heel erg tof. En daarnaast lijkt het heus wel op een panda. En als je echt goed kijkt zie je iets van een eenwieler. Of toch twee. Maar ik had niet het idee dat dit resultaat bij een revolutie hoorde.

 

Na het overslaan van versie twee, omdat ik er dus nog niet helemaal warm voor liep, begon
het met de komst van versie 3 weer te kriebelen. En weer was daar een creatieve kortsluiting in mijn brein.

 

Want de AI tool is zo krachtig dat je met elke nieuwe versie steeds betere foto realistische beelden kunt genereren. Waar ik tijdens mijn opleiding tot fotograaf dagen of soms zelfs weken bezig was om een mooie fotoserie te ontwikkelen lukt dat me nu in 5 minuten. 5 MINUTEN.

 

                 

 

Ondanks de toch wel herkenbare Midjourney stijl denk je toch dat deze portretten echt zijn gefotografeerd?

 

Ok ik heb dit in 5 minuten gemaakt en heb daardoor geen volledige controle over het model, de trein waar hij in zit of de uitsnede. En als je beter je best doet en er meer tijd in steekt kan je een eind komen, maar je blijft afhankelijk van de interpretatie van de Midjourney bot. Maar het biedt wel mogelijkheden.

 

Denk aan dat moodboard om je concept te onderbouwen. Aan dat storyboard met dat ene beeld wat je net niet kan vinden op al die stocksites. Of misschien wel aan die klant die in een branche zit waarbij je niet heel makkelijk een fotograaf op pad stuurt om een beeld te schieten. En natuurlijk die andere klant waar je voor een social post eigenlijk een nieuw beeld nodig hebt omdat de beelden uit de bestaande beeldbank al te vaak zijn gebruikt. Of misschien toch dat budget wat het niet toe laat om op een set met props en speciale outfits aan de slag te gaan.

 

            

 

Ik ben verkocht. Vind het waanzinnig wat er kan. En denk ik dat dit de fotograaf vervangt? Geen idee. Nu in ieder geval nog niet. Het AI-model is, voor mijn kunnen, nog iets te onbetrouwbaar. Maar wie weet. We zitten op het moment van schrijven op versie 5 met versie 6 al in aantocht.

 

Wat ik wel weet is dat een fotograaf of designer in ieder geval mee moet doen en met zijn of haar kennis altijd wel een streepje voor heeft in het schrijven van de prompts.

 

Mocht je nu denken hoe werkt dit dan? Youtube staat vol met video’s. Maar ik kom het met heel veel plezier persoonlijk uitleggen. Want dit is veel te leuk. En zonde om te laten liggen.

 

Krijn

 

 

Deel dit artikel via: